Start her
Modul 1: Sikkerhetsstrategi
Modul 2: Sikker pålogging
Modul 3: Dine enheter
Modul 4: Sikker kommunikasjon
Modul 5: Sikker lagring og deling
Modul 6: ID-tyveri og nettsvindel
Modul 7: Oppsummering og vurdering

Effektive tiltak for å få bedre internett

Har du en eldre ruter slik som denne? Bytt den ut for bedre sikkerhet og kapasitet – så unngår du problemer med nettet ditt

Her er noen effektive tiltak som du kan bruke for å få en raskere internettforbindelse. For best resultat anbefales det at du følger denne listen stegvis.

Først må du lokalisere om det er nettverket ditt eller internettleverandørens nettverk og/eller tjenester som forårsaker problemene med internettforbindelsen din.

Anbefalt ruter

Om du på et tidspunkt vurderer å bytte ruteren din så anbefales rutere fra Ubiquiti Networks. Disse ruterne er sikre og stabile, enkel å sette opp, og oppdaterer automatisk programvaren og sikkerhetsoppdateringer.

Du kan bytte passord på nettverket og administrere ruteren via en app på telefonen din som gjør at du får full kontroll over hvilke enheter som er tilkoblet nettverket ditt.

AmpliFi HD Mesh fra Ubiquiti Networks finner du i din favoritt butikk

Begynn med disse enkle feilsøkingstrinnene først.

1. Slå ruteren av og på

En omstart av ruteren din frigjører ressurser som internminne og CPU, og fører ofte til bedre internetthastighet. Prøv dette først.

Har du flere rutere, svitsjer eller annet tilkoblet utstyr bør også disse omstartes. Det kan du gjøre ved å trekke ut strømkabelen i 30 sekunder, og så sette den på plass igjen.

Påse at du avtaler med andre brukere av nettet ditt før du feilsøker problemene med din internettforbindelse.

Om dette fungerte, er det som oftest en kortsiktig løsning på problemet.

2. Sjekk båndbreddebegrensninger

Benytter du mobilt bredbånd kan det være båndbreddebegrensninger som fører til redusert hastighet. Mange mobil- og internettleverandører reduserer hastigheten din etter du har passert en avtalt grense med datatrafikk.

Båndbreddebegrensninger er skjeldent et problem om du får internett via fiber (e.g. Altibox), men det kan likevel være at internettleverandøren er overbelastet i ditt område.

3. Dekning

Sjekk WiFi-ikonet som viser signalstyrken på din enhet. Ved svakt signal kan det hende at ruteren din ikke er sterk nok til å dekke hele området ditt.

Ofte er dekning et problem når det ellers er godt internett i enkelte deler av eiendommen. For eksempel, når du står ved siden av ruteren. Et enkelt tiltak er å koble til en lenger kabel for å så plassere ruteren et annet sted i huset.

Trådløstnettverk med 2.4 GHz aktivert gir bedre rekkevidde, men begrenset kapasitet.

Trådløstnettverk med 5 GHz gir bra kapasitet, men redusert rekkevidde.

Du bør bruke 5 GHz der hvor det er mulig, men prøv også 2.4 GHz da det gir bedre rekkevidde, og som i noen tilfeller fører frem til en raskere nettverksforbindelse også.

4. Koble fra enheter

Kapasiteten på trådløstnettverket ditt deles mellom alle tilkoblede enheter.

Mange enheter som Smart-TVer, spillkonsoler og TV-bokser kan strømme og bruke båndbredde selv når de ikke er i bruk. Pass på at enhetene er slått av når de ikke er i bruk slik at du frigir kapasitet til andre enheter i nettverket.

5. Bruk nettverkskabel

Koble en Ethernet nettverkskabel mellom ruteren din og din enhet. Prøv så en hastighetstest for å teste kapasiteten på din internettforbindelse. Får du hastigheten du betaler for?

Dersom hastigheten ble bedre nå enn før så er det ofte kapasiteten på trådløstnettverket ditt som må utbedres.

6. Kontakt internettleverandøren din

Har naboen din de samme utfordringene med internetthastigheten? Ofte kan det være nok å ta en telefon til internettleverandøren din for å få problemet løst.

Det kan være så enkelt som at du har fått nye eller flere enheter, og dermed har behov for mer båndbredde for å få bedre internetthastighet.

Mange internettleverandører tilbyr seg å sende deg som kunde en ny ruter gratis når den du har er noen år eller ikke lenger fungerer.

7. Bytt internettleverandør

Du bør vurdere å bytte internettleverandør dersom du har forsøkt alle rådene i denne veiledningen uten å oppnå ønsket internetthastighet.

Det finnes garantert internettleverandører i ditt område som kan tilby bredbåndtjenester for å imøtekomme dine krav til hastighet og pris.