I denne leksjonen vil du lære hvordan du sjekker om dine enheter er infiserte med skadevare som virus og spionprogrammer.
Du vil:
Begynn med det enkle først.
Hastighetstester kan hjelpe deg å forstå din maksimale nedlastings- og opplastingshastighet til og fra internett. Testresultatene for din internettforbindelse kan avsløre om du har enheter som er infiserte med skadevare, og at du får det du betaler for hos din internettleverandør.
Vet du hvem som er din internettleverandør og hvilke hastigheter du betaler for?
Du kan sjekke siste faktura eller logge inn på «Mine sider» hos din internettleverandør for å se hvilke hastigheter du betaler for. Du kan også benytte nettsiden What Is My Hostname? for å lære hvilken internettleverandør som eier din IP-adresse.
Mange personer på internett leter (eller “miner”) etter kryptovaluta som Bitcoin, og lager virus som hjelper dem med å tjene penger. Denne aktiviteten krever ressurser, og utnytter båndbredden og kraften i maskinvaren i dine enheter.
Enhetene dine kan enkelt la seg infisere dersom du besøker infiserte nettsider, laster ned infiserte apper og programmer, eller kobler til infiserte lagringsmedier som minnepinner. Enheten din er i så tilfelle blitt en såkalt “zombie” som er en del av et større globalt nettverk av zombier som benyttes til svindel og tjenestenektangrep (DDoS).
Enheter som er trege å bruke, eller en treg internettforbindelse er ofte tegn på at du har enheter i nettverket ditt som er infiserte.
Bruk disse tjenestene for å måle kapasiteten på din internettforbindelse. Da vet du at testresultatene er riktige.
Nedlastingshastighet er tiden det tar før nettforbindelsen din henter data fra hastighetstesttjeneren. Nedlastingshastigheter er vanligvis langt høyere enn opplastingshastigheter, og måles i megabit per sekund (Mbps).
Nedlastningshastighet er viktig for rask nedlastning av store filer eller for å få beste kvalitet på strømmetjenester som NetFlix og YouTube.
Opplastingshastighet er tiden det tar før tilkoblingen din sender data tilbake til hastighetstesttjeneren. Daglige aktiviteter som å sende e-poster, videochat og legge ut video på sosiale medieplattformer krever responsive opplastingshastigheter. Opplastingshastigheten måles også i megabit per sekund.
Ping måler responstiden for internettforbindelsen din, og registrerer hvor raskt du får svar etter du sender data og forespørsler over nettverket ditt. Lavere ping betyr lavere responstid.
Ping under 20 ms regnes som bra for nettspill mens ping som måler mellom 50-100 ms regnes som gjennomsnittlig.
Norge er et stort land med ujevnt terreng som påvirker dekning og kapasitet. Heldigvis finnes det mange leverandører og forskjellige bredbåndstjenester å velge mellom.
25-50 Mbps er en pekepinne for hva som er å anse som en gjennomsnittlig internettforbindelse i Norge i dag.
Det veletablerte finske cybersikkerhetsselskapet F-secure med sikkerhetsforsker Mikko Hyppönen i spissen tilbyr flere gratis tjenester for en tryggere digital hverdag.
Fordelen med tjenestene deres er at de er oppdaterte, og du kan kjøre de rett fra nettleseren via en ny metode kalt Online Scanner uten at du trenger å installere som et tradisjonelt antivirusprogram.
Online Scanneren søker etter og fjerner trusler som virus, skadeprogramvare og spionprogrammer på din Windows PC. Du kan også bruke Online Scanneren for å teste ditt nåværende antivirusprogram, og at det oppdager de siste trusler og trender i din enhet og i ditt nettverk.
Router Checker er en tilsvarende tjeneste fra F-Secure som tester oppsettet på ruteren din hjemme og på arbeidsplassen. Ruteren din er enheten som er eksponert for internett og som er mest utsatt for cyberangrep.
Når trusselaktører har adgang til ruteren din kan de endre innstillinger i ruterens oppsett slik at videresendes til falske nettsider. Denne angrepsmetoden kalles DNS-kapring ettersom tjenesten DNS (domenenavnsystem) i ruteren avvikles og byttes ut med en tredjepartstjeneste som videresender deg til infiserte nettsteder.
Det er derfor viktig at ruteren og dens brannmur til en hver tid innehar de siste sikkerhetsoppdateringer og anbefalte innstillinger.