Start her
Modul 1: Sikkerhetsstrategi
Modul 2: Sikker pålogging
Modul 3: Dine enheter
Modul 4: Sikker kommunikasjon
Modul 5: Sikker lagring og deling
Modul 6: ID-tyveri og nettsvindel
Modul 7: Oppsummering og vurdering

Råd om netthandel og kortbruk

En hånd med et bankkort og en annen med handlepose utfører en betaling for netthandel gjennom to dataskjermer.

Netthandelen forventer i dag at du bruker et digitalt betalingsmiddel når du kjøper tjenester og produkter på internett. Kortsvindel er den største utfordringen for bedriftene, bankene, og for deg som kunde. Lær her om de ulike rollene ved netthandel, og hvordan du trygt kan betale for dine kjøp på nettet uten å bli svindlet.

Angrepsflaten utvides når du betaler med bankkort

Innføring av bankkort i Norge utvidet angrepsflaten for utenlandske trusselaktører. Norge er et velstående land og Norge sies å ha Europas mest godtroende befolkning, en situasjon som enkel lar oss utnytte av utenlandske trusselaktører. De fleste svindelforsøk og identitetstyveri i Norge utføres av utenlandske trusselaktører med norske forbrukere som målgruppe, eller ved rene tilfeldigheter når du betaler for kjøp på en forfalsket nettside.

Først brukte norske forbrukere kontanter for kjøp av produkter og tjenester direkte fra bedriftene. Og når netthandelen kom utvidet Posten Norge tilbudet med postoppkrav – en gebyrlagt tjeneste hvor forbrukeren betaler for varene ved henting hos Posten. Overgangen til elektroniske betalingsmidler førte til flere nye roller og risikoer i netthandelens verdikjede. Angrepsflaten ble dermed også utvidet fordi kjøp kan gjennomføres på nettet uten det fysiske bankkortet. For å betale med et bankkort oppgis kortnummeret, utløpsdato og den tresifrede koden som står på kortet. I senere tid har bankene innført autentisering med flere faktorer for tryggere betaling på nettet.

De viktigste rollene og risikoer når du handler på nettet

Norske banker var tidlig ute med å tilby bankkort til norske forbrukere. Dette for å tjene på gebyrer ved å endre bruksmønsteret og tilrettelegge for enklere kjøp av varer og tjenester.

Her er de viktigste partene som er involvert når du kjøper og betaler på internett:

  • Banken som utsteder bankkortet ditt
  • VISA/MasterCard – nettverk som tilrettelegger for internasjonale transaksjoner
  • Deg – kjøper av varene eller tjenestene
  • Nettbutikken som selger deg varene eller tjenestene

Betalingsapper er sikrere enn bankkort

Betalingsapper som Apple Wallet og Google Pay er tryggere betalingstjenester enn betaling med bankkort. Bruk disse appene for betaling, eller alternativer som Vipps, for sikrere netthandel og kjøp i utlandet. Du laster ned betalingsappen på telefonen din. Nå legger du inn kortinformasjonen din i innstillingene under betalingsalternativer. Nå er du klar for sømløs og sikker betaling på nettet og i butikker i Norge og utlandet.

MasterCard har flere fordeler og er sikrere enn VISA

Et MasterCard er et kredittkort med innebygd kjøperforsikring som er gyldig i Norge, utlandet og ved netthandel. Når du må bruke bankkortet for kjøp på nettet eller i utlandet så bruk et MasterCard fremfor VISA kortet ditt. VISA og MasterCard har begge innebygd kjøpsforsikring. Men, reklamasjonsprosessen går langt raskere med et MasterCard da pengene ikke trekkes fra din brukskonto direkte.

Se for deg at du kjøper en vare fra en nettbutikk i Norge, og du betaler med VISA kortet ditt. Nå venter du spent på varene som nettbutikken aldri sender til deg. Nå tar du kontakt med nettbutikken for å etterlyse varene du har betalt for. Men, ingen svarer henvendelsene dine – dette skjer ofte fordi andre kunder av nettbutikken er i samme situasjonen som deg. Forbrukerrådet kan gi deg råd og veiledning, og brevmaler, men rådet har begrenset med myndighet utover det.

Banken kan veilede deg og opprette en reklamasjon hos VISA. Du må laste opp dokumentasjon for kjøpet, en beskrivelse av situasjonen, og kvitteringer/e-postmeldinger. Nå legges saken din i en stor behandlingskø hos VISA. Og er du heldig vil du innen 3 måneder få melding i nettbanken hvor beløpet er refundert kontoen din. MasterCard bruker en lignende prosess, men saksbehandlingen går mye fortere enn med VISA.

Nettbutikken kan lekke kortinformasjonen din

Nettbutikker er webapplikasjoner på det åpne internett. Og er tilgjengelig for deg, men også for trusselaktørene som gjør at nettbutikkene ofte utsettes for datainnbrudd og cyberangrep. Ikke la nettbutikken lagre kortinformasjonen din med mindre de bruker en betalingstjeneste som Stripe, Vipps eller PayPal. Disse betalingstjenestene har kompetanse og erfaring med korttransaksjoner og informasjonssikkerhet. Nettbutikker prioriterer salg og markedsføring fremfor cybersikkerhet, og har ikke alltid ressursene eller kompetanse for å forhindre hacking og cyberangrep.

For sikker netthandel med bankkort, pass godt på at du kun kjøper fra nettbutikker som bruker anerkjente og autoriserte betalingstjenester.