Start her
Modul 1: Sikkerhetsstrategi
Modul 2: Sikker pålogging
Modul 3: Dine enheter
Modul 4: Sikker kommunikasjon
Modul 5: Sikker lagring og deling
Modul 6: ID-tyveri og nettsvindel
Modul 7: Oppsummering og vurdering

Skytjenester og skybasert lagring

Datasenter i bakgrunnen med symboler som viser hvordan enheter samles i nettskyen.
Du kan enkelt gjenopprette og synkronisere dine data på kryss og tvers av dine enheter når du lagrer dine data i nettskyen. Ta deg tiden til å velge riktige skytjenester.

Du har mange digitale verdier som er viktig for deg, og som du vil ta godt vare på. Hva gjør du om dine viktigste data havner på avveie eller går tapt?

I denne leksjonen vil du lære mer om skytjenester og skybasert lagring. Du vil lære om hva en skytjeneste er, hvordan den virker og hvordan den brukes. Du får også en oversikt over anbefalte skytjenester.

Skytjenester og tradisjonelle metoder

En fil er en kontainer med data. Du skriver et dokument eller tar et bilde med telefonen, og objektet lagres i en fil på din enhet. Filen kan du kopiere til andre enheter eller lagringsmedier som en ekstern harddisk eller minnepinne.

Et annet alternativ er å bruke en skytjeneste. Ordet “skytjeneste” høres kanskje teknisk ut, men en skytjeneste er så enkelt som lagring av dine filer på annenmanns utstyr. Skytjenester er tjenester på internett som lar deg lagre og dele dine filer.

En aktør som tilbyr skytjenester leaser ressurser og kapasitet i et datasenter som driftes av profesjonelle. Aktøren benytter infrastrukturen og egenutviklede systemer for å tilby deg lagringskapasitet og funksjonalitet i et moderne brukergrensesnitt.

Valg av skytjeneste

Det kan være fristende å bruke gratis tjenester på nettet, og det kan også være et godt alternativ. Du kan med fordel reflektere over disse punktene før du oppretter en konto å laster opp dine filer på internett. Det vil gi deg en langsiktig lagringsstrategi, og du unngår også å måtte flytte filene dine til ny skytjeneste senere. Det er en tidskrevende prosess.

En skytjeneste skal gjøre hverdagen din enklere. Du skal kunne lagre på dine enheter, og tjenesten skal automatisk sikkerhetskopiere dine filer til nettskyen.

Finn dine lagringsbehov

Lagringskapasitet har de siste årene blitt rimeligere enn tidligere som betyr at de rimeligste tjenestene også tilbyr god lagringskapasitet. Vet du hvor mye lagringskapasitet du trenger – nå og fremover?

Bilder og dokumenter krever ikke så mye lagringskapasitet. Har du mange av disse vil de fleste lagringsalternativer fungere for deg.

Høyoppløselig multimediafiler som video, 3D-animasjon, tegninger og RAW-filer tar mye lagringskapasitet. Du bør derfor tenke over hvor i verden disse skal lagres slik at du får de beste hastighetene til og fra dine enheter.

Har du mange multimediafiler som du ønsker å sikkerhetskopiere kan du vurdere å bruke en hybrid modell. Eksempelvis, du kan lagre bilder, minner og dokumenter gratis hos Postens Digipost. Så kan du bruke en alternativ lagringstjeneste som Dropbox, Google Drive, Apple iCloud for store og mindre viktige filer. Fordelen med disse tjenestene er at du får god funksjonalitet og mye lagringskapasitet for pengene.

Husk på at tjenester som Apple iCloud er ekstremt populære lagringsplattformer. Og som tiltrekker seg hackere, og blir dermed ofte utsatt for cyberangrep.

Anbefalte skytjenester for sikker lagring

Denne oversikten viser anbefalte skytjenester for sikker lagring av dine data.

Digipost av Posten Norge

Digipost er en del av Postens satsning for digital postkasse, og kan også brukes som lagringsplass i nettskyen. Dette er en veldig enkel tjeneste med grunnleggende funksjonalitet.

Fordeler
 • Et trygt sted for dine viktigste dokumenter og filer
 • Utviklet og driftes av Posten Norge
 • Datasenter i Norge
 • 1 GB gratis lagringsplass i skyen
 • Kan oppgraderes til 25 GB for kr 99 per måned
 • Digital postkasse – alt på et sted
Ulemper
 • Begrenset med lagringskapasitet
 • Bør bare brukes for lagring av små- og mellomstore filer
 • Lite ekstra funksjonalitet i app og nettside

Gå til Digipost sine nettsider her for å opprette en ny konto.

Tresorit (anbefales)

Tresorit er en premium skytjeneste for deg som har store forventninger til lagringskapasitet, funksjonalitet, brukervennlighet og support – alt på et sted. Tjenesten er såpass sikker og solid bygd at det sveitsiske postvesenet Swiss Post kjøpte den opp.

Tresorit er en skytjeneste du ikke vokser ut av – enten du eier bedrift, er selvstendig næringsdrivende, frilanser eller privatperson så vil du bli hos denne skytjenesten i mange år fremover. Du kan enkelt begynne med det rimeligste abonnement så oppgradere når du trenger mer funksjonalitet og lagringskapasitet.

Fordeler
 • Leverandøren har et godt rykte, og en sterk posisjon i markedet
 • Meget stor lagringskapasitet
 • Fra 1000 GB (1 TB) for kr 119 per måned
 • Opptil 4000 GB (4 TB) for kr 269 per måned
 • Ekstremt fokus på personvern og sikring av dine data
 • Kryptering av dine filer lokalt før opplasting til nettskyen
 • Enkel og sikker deling av dine filer
 • Inkluderer veldig mye nyttig funksjonalitet
 • Brukervennlig app som støtter de fleste enheter
 • Dine data lagres trygt i Sveits
Ulemper
 • Brukergrensesnittet er ikke oversatt til norsk, men engelsk språk er tilgjengelig
 • Datasenter utenfor Norge, men i EU
 • Noe dyrere enn alternativene, men fordelene utveier ulempene

Gå til Tresorit sine nettsider her for å opprette en ny konto.

Andre rimelige og populære skytjenester for lagring og oppbevaring av dine data i nettskyen: