Start her
Modul 1: Sikkerhetsstrategi
Modul 2: Sikker pålogging
Modul 3: Dine enheter
Modul 4: Sikker kommunikasjon
Modul 5: Sikker lagring og deling
Modul 6: ID-tyveri og nettsvindel
Modul 7: Oppsummering og vurdering

Tails: unngå nysgjerrige øyne med sikker minnepinne med portable apper

Tails er med deg for å ivareta ditt personvern utenfor hjemmet. Når du reiser med jobben eller når du reiser på ferie er det ofte fristende å bruke andres enheter. Men, det å dele på enheter er som regel ikke sikkert. Bare når du surfer på nettet uten å logge deg på dine private kontoer. Mange benytter likevel delte PCer til å sjekke e-post, logge på Facebook, og for å bestille og skrive ut flybilletter. Spesielt på steder som på internettkaféer, flyplasser, bibliotek og hoteller.

Bruk Tails før du låner andres enheter

Enheter som er utenfor din eiendom og kontroll kan ha såkalte «Keyloggers» installert. En keylogger gjør det mulig for andre personer å overvåke og «ta opp» din aktivitet. Dette inkluderer brukernavn og passord du taster inn mens du bruker den delte PCen. I denne leksjonen vil du lære hvordan du ved hjelp av en vanlig USB-minnepinne kan installere operativsystemet Tails. Tails gir sikrere bruk av delte enheter når du er på farten – uten å legge igjen dine digitale spor. Når nøkkelringen din har en minnepinne med Tails blir det enklere å ta den fram når du er på reiser. Tails står for The Amnesic Incognito Live System – se skjermbildet nederst.

To ulike typer keyloggere med inngang for å koble til tastatur. Disse kan ikke Tails stoppe.
Spionutstyr som denne keyloggeren overvåker din online aktivitet. Keyloggeren fungerer som et mellomledd for digital avlytting hvor tastaturet kobles til keyloggeren som kobles til PCen. Pass opp for keyloggere når du låner andres enheter
Denne tekstfilen viser en logg over hva brukeren av enheten tastet inn på tastaturet. «ENT» betyr at brukeren trykket på «Enter»-tasten for linjeskift og for å gå videre i nettleseren

Keyloggere overvåker din aktivitet

Keyloggere også kalt «keyloggers» er en teknikk personer bruker for å overvåke og ta opp for senere bruk handlinger og aktivitet andre utfører når de bruker en digital enhet. En reisende kan dra innom en internettkafé for å låne enheter og utstyr hvor kaféens eiere eller andre kunder har plassert en keylogger som tar skjermbilder og fanger brukernavn og passord når det tastes inn på tastaturet. Personen som plasserte keyloggeren kan da hente ut brukernavn og passord for å logge seg på tjenester med andres profiler og kontoer. Keyloggere er fysiske enheter eller enkle applikasjoner som installeres med Microsoft Windows eller macOS, men kan også inngå som en del av et datavirus.

Brukergrensesnitt som viser kontrollpanelet for keylogger programvaren kalt iSafe AllInOne Keylogger. Med Tails kan du stoppe denne keyloggeren.
Brukergrensesnittet til en keylogger som heter «iSafe AllInOne Keylogger» som her kategoriserer og viser antall tastetrykk og skjermbilder som er tatt av brukeren

Her er noen populære programvare keyloggere som ofte installeres på offentlige og delte enheter for å kapre andres brukernavn og passord:

Tails – et personvernfokusert operativsystem

På din enhet kjører et operativsystem – Windows for PC, macOS for Mac, iOS for iPhone, Android for Samsung, Huawei også videre. Disse operativsystemene har til felles at de må installeres og konfigureres før de kan brukes for første gang. Din nettleser historikk, filer, bilder og dokumenter og annen aktivitet lagres sammen med operativsystemet i enhetens sekundærminne – det vil si harddisken eller minnekortet. Alt som lagres i sekundærminnet kan hentes ut for å så brukes senere. Harddisker, CD/DVD, minnepinne og minnekort er eksempler på lagringsmedier som er sekundærminne.

Dine spor blir borte for godt med denne minnepinnen

Tails er et lite portabelt operativsystem som lastes ned til en minnepinne, og som lar deg bruke offentlige eller venners enheter på en tryggere og sikrere måte. Du plugger minnepinnen inn i en USB-port i enheten du vil bruke, slår den på, og Tails lastes fra minnepinnen og inn i primærminnet som heter RAM (Random access memory). Tails gjør ingen endringer i oppsettet for enheten du ønsker å bruke fordi de fleste enheter vil starte opp med USB før harddisken eller minnekortet. Når du er ferdig så slår du av enheten og tar ut minnepinnen din med Tails slik at enheten starter opp fra den innebygde harddisken.

Når du slår av PCen din eller telefonen din så tømmes alt innhold samt lagrede spor i primærminnet for alltid. Dette er fordi primærminnet kun brukes til mellomlagring av dine data og filer. Sekundærminnet brukes til langtidsarkivering av dine data og filer for senere bruk. Tails er et personvernfokusert operativsystem laget av og for personer med interesse for eller behov for ekstra sterkt personvern – som personer i utsatte yrker inkludert aktivister og journalister. Tails kommer ferdig installert med mange applikasjoner som er klar for bruk:

 • Firefox/Chrome – nettleser for vanlig surfing på internett
 • Tor Browser – for ekstra sikker og anonym surfing på internett
 • KeePass – trygg oppbevaring av dine passord på farten
 • OnionShare – for sikker deling av filer over Tor-nettverket
 • LibreOffice – Office-pakken ganske lik Microsoft Office og OpenOffice
 • PDF leser
 • Skjermtastatur for å unngå bruk av fysisk tastatur og dermed lure keyloggers
 • Andre applikasjoner som bidrar til bedre personvern

Slik lager du din egen minnepinne med Tails

 1. Gå til anskaffelse av en minnepinne med en lagringskapasitet på minimum 8 GB
 2. Hvis du bruker en eldre minnepinne, ta sikkerhetkopi av dine filer og tøm minnepinnen for innhold
 3. Gå til den offisielle nettsiden for å laste ned Tails til din Windows-PC, og noter deg hvor image-filen lastes ned og lagres på din enhet
 4. Sett minnepinnen inn i USB-porten i din PC
 5. Gå til win32diskimager.org for å laste ned Win32 Disk Imager til din PC
 6. Dobbelklikk på filen «win32diskimager-1.0.0-install.exe» for å installere Win32 Disk Imager på din PC
 7. Åpne Win32 Disk Imager ved å dobbelklikke på ikonet i startmenyen
 8. Når du har startet Win32 Disk Imager klikker du på det blå mappeikonet så navigerer du deg til Tails filen som du først lastet ned (se skjermbildet under)
 9. I menyen under «Device» velger du minnepinnen du satt inn, og som du vil skrive Tails til. Pass på at du velger riktig minnepinne i menyen
 10. Trykk på «Write» for å skrive innholdet i image-filen til din minnepinne. Etter noen minutter har du en minnepinne klar med Tails!
Brukergrensesnittet til Win32 Disk Imager

Slik starter du Tails fra minnepinnen din

Nå som minnepinnen inneholder en kopi av Tails er det tid for å bruke den.

 1. Påse at enheten du ønsker å bruke uten å legge igjen dine spor er slått av
 2. Sett minnepinnen med Tails inn i enheten
 3. Slå på enheten
 4. Tails starter nå opp på enheten – se skjermbildet under
 5. Tips: trykk på F2-tasten på tastaturet rett etter du har slått på enheten dersom Tails ikke starter opp på første forsøk
Startmenyen i Tails med mange applikasjoner klare for din bruk

Du har nå en minnepinne med Tails som hjelper deg med sikker og anonym kommunikasjon og hvor du ikke legger igjen noen digitale spor i enheter du bruker – alt slettes for godt når du slår av enheten. Husk å legge minnepinnen på et sted hvor du har den lett tilgjengelig når du trenger den når du er på farten.

Ta kontakt med oss om du står fast så hjelper vi deg.