Det er i dag estimert at 10 milliarder digitale enheter er aktiv på internett. Lær hvordan du bruker et VPN for å sikre og anonymisere din datatrafikk når du kommuniserer over internett og usikrede nettverk.
I hjemmet ditt og inne på datarommet hos jobben finnes en ruter som mobilen og andre enheter kobler til ved hjelp av WiFi eller med nettverkskabel. Dette for å etablere kommunikasjon med det lokale nettverket som ruteren oppretter i det den slås på.
Din ruter snakker med andre rutere for å transportere datatrafikk til og fra dine enheter.
Ruteren kobler ditt hjemmenettverk til din lokale bredbåndsleverandør ved hjelp av en fiberkabel eller 5G. Det gir deg tilgang til bredbåndsleverandørs nettverk og tjenester.
Deres nettverk består av forbindelser med andre nettverk og viktige nettverkstjenester som DNS og e-post. Bredbåndsleverandører som Altibox tilbyr også TV-pakker og andre tilleggstjenester som leveres over nettverket.
Det er bredbåndsleverandøren din som monterer og vedlikeholder ruteren din med mindre annet er avtalt.
Bredbåndsleverandørens nettverk har forbindelser med NIX som er samlepunktet og kjernenettverket for bredbåndsleverandører, universiteter, datasentre, og andre bedrifter og organisasjoner i Norge.
NIX binder disse med eget nettverk, og med andre datanettverk over hele verden via sjøkabler og andre teknologier. Dette for at ditt hjemmenettverk skal få en vei inn- og ut av internett.
NIX står for Norwegian Internet eXchange, og har koblingspunkter i de største byene i Norge. Det er staten som eier og drifter NIX.
Hjemmenettverk/arbeidsplass > lokal bredbredbåndsleverandør > Telenor/Telia > NIX > Verden > Nettside
Eksemplet viser en mulig sti datatrafikken din tar når du besøker en nettside eller annen tjeneste utenfor Norge. Nettsidens innhold som tekst, bilder og video sendes din enhet i motsatt rekkefølge.
I virkeligheten er det ruterne som samarbeider om hvilke nettverk datatrafikken din skal sluses igjennom slik at du oppnår best mulig ytelse.
Som med post- og frakttjenester, ruteren har hverken kunnskap eller kapasitet til å stoppe alle pakker og cyberangrep for deg. Den har nok med å beslutte hvor datatrafikken kommer fra og hvor den skal.
Ruterens viktigste oppgave er å opprettholde god kapasitet og balanse i nettverket for optimal dataflyt slik man unngår overbelastning i nettet. Ruteren gjør alt den kan for å levere deg Netflix og YouTube i beste kvalitet.
Ruteren er laget for å koordinere datatrafikk mellom nettverk, og ikke dedikert for å sikre eller stoppe cyberangrep. Andre teknologier må til for bistå ruteren med det.
Det betyr at du som bruker av digitale enheter må bruke en egen sikkerhetsenhet eller en sikkerhetstjeneste for å tilstrekkelig sikre din nettverksaktivitet.
Uten tilleggstjenester som beskytter passerer datatrafikken din rutere og andre noder på nettet som overvåkes og administreres av personer, myndigheter og bedrifter rundt i hele verden. Du kan stole på mye, men ikke alt.
Som på en motorvei – den er åpen for de fleste trafikanter, men det er ikke alle som følger trafikkreglene.
Når enhetene dine sender og mottar data som ikke er krypterte kan andre i nettverket samle dataene og rekonstruere datatrafikken din. I praksis betyr det andre kan se det samme skjermbildet som du ser på skjermen din.
Når nettstedet er sikret med HTTPS er dataoverføringen mellom din enhet og nettstedet sikret, men det er fortsatt mulig å spore hvilke domener og tjenester du kommuniserer med på internett.
Det utfordrer ditt personvern.
Hvordan kan du løse dette problemet når du ikke kan ta en snarvei, eller når du ikke kan endre motorveien – men du må dele den med andre medtrafikanter?
En løsning er å bygge et usynlig skjold rundt kjøretøyet ditt slik at ingen ser hva du frakter eller hvor du skal. Da er du og kjøretøyet ditt trygg også blant medtrafikanter, og du trenger ikke å bygge en helt ny vei – du sparer tid og penger.
VPN er en familie med protokoller og teknologier, og hvor programvare brukes for å bygge såkalte virtuelle nettverk – midlertidige nettverk som lever i fysiske nettverk.
VPN står for virtuelt privat nettverk.
Et slikt design tilrettelegger for at to eller flere enheter kan kommunisere med hverandre over en privat og kryptert forbindelse som kalles en VPN-tunnel. Et fysisk hjemmenettverk kan bestå av flere virtuelle nettverk, alt etter ditt behov.
Dataoverføringen sikres med kryptering og tunnelen gjør at datatrafikken fraktes trygt mellom enhetene.
Når du bruker et VPN kan bredbåndsleverandøren din se at du bruker en VPN-tjeneste, men som alle andre kan ikke disse se datatrafikken din eller tjenester du kommuniserer med over tunnelen.
VPN er en bærekraftig og rimelig sikker teknologi som tar i bruk underliggende infrastruktur, og som lar deg bygge ditt eget private nettverk for sikrere dataoverføring.
VPN som teknologi har vært brukt i Norge i mange år, og var løsningen på et problem mange bedrifter erfarte på 80- og 90-tallet når digitaliseringen fikk fart.
Tidligere måtte bedrifter leie dedikerte fysiske telelinjer av selskaper som Telenor for å etablere sikre forbindelser mellom to lokasjoner.
Slike forbindelser ble ofte brukt av bedrifter og det offentlige for å koble fabrikker, universiteter og avdelingskontorer rundt i landet sammen i nettverk.
Dette var og er svært kostbart dersom det er stor avstand mellom lokasjonene. Men, det var eneste mulighet for sikker kommunikasjon og dataoverføring mellom to fysiske lokasjoner.
Idag kan en bedrift oppnå tilnærmet samme resultat med VPN og vanlige bredbåndsforbindelser. Det er mye rimeligere enn dedikerte telelinjer. Rutere stasjonert ved bedriftens avdelingskontorer etablerer virtuelle nettverk og VPN-tunneler seg imellom. Det gir sikker dataoverføring over eksisterende bredbåndsforbindelser og internett.
Etter hvert ble det også utviklet programvare kalt en VPN-klient for operativsystemet Microsoft Windows. VPN-klienten brukes for å koble til bedriftens VPN-tjeneste. Dette var revolusjonerende på 90-tallet ettersom ansatte nå fikk mulighet til å utveksle informasjon ved forretningsreiser. Ansatte kobler til bedriftens interne nettverk med bærbar PC fra hjemmekontor og hoteller.
Idag har mange byttet ut VPN-løsningen med Office 365 og SharePoint.
Protokollene og teknologiene som er pilarene i et VPN er nå raskere og sikrere enn før, og mange tilbyr nå VPN som en tjeneste.
Den tradisjonelle VPN-klienten byttes ut med intuitive apper med spennende funksjoner som støtter de fleste enheter. Det gjør det enkelt for deg å komme i gang med å bruke et VPN for å sikre din internettaktivitet.
Uansett hvilken VPN-tjeneste du bestemmer deg for må du huske at med et VPN så bygger du en kryptert tunnel mellom deg og tjenesteleverandøren. Det er derfor viktig at du velger en VPN-tjeneste fra en pålitelig bedrift du kan stole på.
Pass opp for gratis tjenester på nettet som frister med gode tilbud på VPN-tjenester. Ofte er tjenestene plassert i utlandet med uklare retningslinjer og intensjoner, og som utgjør en trussel for ditt personvern.
FREEDOME VPN fra nordiske F-Secure er en rask og pålitelig VPN-tjeneste, og kommer med et stort nettverk av noder plassert i over 20 land. Tjenesten støtter enheter som benytter Microsoft Windows, Apples macOS eller iOS, og Android.
Med FREEDOME VPN kan du koble til valgfrie noder i F-Secures høyhastighetsnett enten i Norge eller i det landet du ønsker. Din enhet vil da koble seg til noden og bruke den som mellomstasjon når du sender og mottar data over internett. Det gjør det tryggere når du bruker WiFi-nettverk på offentlige steder som flyplass og kafèer.
I praksis betyr det at din enhet benytter nodens IP-adresse og identitet som et skjold for å verne om din enhet og identitet – uten at din aktivitet logges av F-Secure.
FREEDOME VPN lar deg strømme musikk og video i beste kvalitet og uten kapasitetsbegrensninger. Da får du også tilgang til digitale tjenester som kun er tilgjengelig innenfor landets egne grenser. Kjekt også når du vil strømme norsk underholdning når du er på ferie.
En tilsvarende VPN-tjeneste, og som også anbefales er ProtonVPN.
Disse VPN-tjenestene kan du prøve i noen dager før du bestemmer deg. Og du finner dem på App Store og Google Play. De anbefales først og fremst fordi de er sikre og brukervennlige. Også fordi menneskene bak tjenestene siden 90-tallet har vært med og utviklet teknologien som benyttes av andre anerkjente sikkerhetsprodukter.