Se tilkoblede enheter og aktiviteten i nettet ditt

Har du noen gang lurt på hva telefonen din driver med mens du sover? Det sies at appene lever sitt eget liv om natten.

Kanskje er det en hacker i nettverket ditt som bruker enhetene dine for å lete etter Bitcoin?

I denne leksjonen vil du lære hvordan du kjenner til enheter og nettverksaktiviteten i nettverket ditt.

Alle enheter som skal kommunisere med hverandre over et nettverk trenger en unik IP-adresse. Når to eller flere enheter har samme IP-adresse i samme nettverk oppstår det en konflikt. IP konflikt fører til at andre enheter i nettverket får problemer med å skille mellom enhetene. De berørte enhetene får problemer når de skal sende og motta data over nettverket.

Faktisk kan denne metoden med å stjele andres IP-adresser brukes for å utføre et såkalt tjenestenektangrep. Og derfor bør du passe på at nettet din kun har enheter du kjenner til.

Dynamiske IP-adresser

En IP-adresse som du selv konfigurerer kalles en statisk IP-adresse. En IP-adresse du får tildelt av en tjeneste på nettverket kalles en dynamisk IP-adresse.

Det beste er å la ruteren din holde kontroll å tildele IP-adresser til enheter i nettet ditt. Det gjøres ved hjelp av en protokoll som heter Dynamic Host Configuration Protocol (DHCP). DHCP gjør at du kan koble til forskjellige nettverk uten å måtte konfigurere enhetene dine på nytt. Eksempelvis, hjemme, på arbeidsplassen, flyplass eller på kafè.

Du sparer tid og du unngår også IP konflikt.

Følgende skjer når du kobler til nettverket hjemme eller på arbeidsplassen med trådløst eller nettverkskabel:

  • Enheten din kringkaster en melding til alle på nettverket ditt for å søke etter en DHCP-tjeneste; “Hei alle sammen. Jeg trenger en IP-adresse”.
  • DHCP-tjenesten svarer “Velkommen til nettverket. Her er en ledig IP-adresse du kan bruke. Du får låne den i 24 timer”.

I svært mange tilfeller vil ruteren din som standard bruke 192.168.1.1 som IP-adresse, og dermed tildele enheter adresser innenfor segmentet. For eksempel, 192.168.1.100, 192.168.1.101, 192.168.102 også videre.

Wireshark

Enheten din aksepterer, og tar kun imot, data som andre enheter sender direkte til din enhets IP-adresse. Men, enheten din er ikke interessert i det som ellers foregår på nettverket ditt. For eksempel, sender du et bilde fra PCen til telefonen så ønsker ikke nettbrettet ditt å være med i samtalen. Det for å unngå unødvendig prosessering og for å spare nettverk ressurser og enhetenes ressurser.

Wireshark er en gratis applikasjon basert på åpen kildekode som gjør det mulig å slå på en “motta alt” innstilling. Applikasjonen lar deg å overvåke aktiviteten og se hvem som tilkoblet og hvilken datatrafikk som overføres i nettverket ditt.

Gå til https://www.wireshark.org/ for å laste ned og installere Wireshark på din enhet.

Når du har startet Wireshark, se etter IP-adressen “192.168.1.1”.

Hvor mange IP-adresser ser du er aktiv i nettverket ditt?


© 2024 studert