Sjekkliste for et sikrere hjemmenettverk

En sjekkliste med riktige sikkerhetstiltak gjør det enkelt å få oversikt og kontroll på hjemmenettverket ditt

Uansett om hjemmenettverket ditt består av en enkelt trådløsruter, et hus med flere, eller et gårdstun med kabler på kryss og tvers, så vil denne sjekklisten bidra til at du får et sikrere hjemmenettverk.

Sjekkliste for sikrere hjemmenettverk

1. Bytt navn og passord på trådløstnettverket

Driver du en bedrift vil du naturligvis bruke bedriftens navn på trådløstnettverket ditt. Men, alt for ofte benyttes navn (SSID) på trådløstnettverket som andre kan assosieres med deg eller de rundt deg.

Må merkevaren din eller familiens etternavn kringkastes til naboer og forbipasserende? Et enkelt sikkerhetstiltak er å benytte et navn på nettverket slik at det ikke kan gjenkjennes. Bruk kreativiteten når du planlegger nytt nettverksnavn.

Det er sikkert en stund siden du har byttet passord på nettverket ditt. Kanskje har du over flere år gitt passordet til naboer og besøkende som nå gå rundt med tilgang til nettverket ditt.

Logg deg på “Mine sider” hos din internettleverandør om du har WiFi i en og samme boks. For eldre rutere, eller for rutere du har satt opp selv – forsøke å koble til nettadressen http://192.168.1.1 eller http://192.168.0.1

Sett et godt passord, og velg alternativet WPA2 (Wi-Fi Protected Access 2) for sikkerhetsprotokoll. Finner du kun forrige generasjons protkoller som “WEP” eller “WPA” i listen over protokoller bør du bytte ruter.

2. Bedre sikkerhet med isolert gjestenettverk

Et godt sikkerhetstiltak er å sette opp et eget gjestenettverk for enheter du ikke har kontroll over. Et gjestenettverk er et isolert nettverk, og enheter kan ikke sende datatrafikk over ditt private nettverk uten tillatelse.

Gjestenettverk passer for gjester, leieboere og venner, og andre som benytter din internettforbindelse. Har du en ruter som er nyere enn 5 år, har den som oftest støtte for å aktivere gjestenettverk. Mange nyere rutere har tilgangskontroll, og støtter tidsbegrenset tilgang til nettverket med engangskoder.

Du kan vurdere å sette opp en dedikert trådløstruter for gjester, da frigjør du kapasitet på ditt eget nettverk. Dette er et godt alternativ for deg med stor eiendom, og med mange enheter.

Kanskje har du en ruter liggende, og som du kan bruke for gjestenettverket?

3. Oppdatere enhetene dine

Alt for ofte utsettes oppdateringer når enheten ber om tillatelse for å fullføre installasjonen, men oppdateringer er viktige for å tette sikkerhetshull som produsenten oppdager etter du har begynt å bruke produktet. Du får også ny og utbedret funksjonalitet når du oppdaterer dine enheter.

Sett av en halvtime for å oppdatere dine enheter så er det gjort. Kanskje er det bare en omstart av din enhet som kreves for å fullføre oppdateringene.

Begynn med mobilen og PCen så ruteren, skriveren, varmepumpen og andre smarte enheter du har i hjemmet. Smarte enheter er enkle å oppdatere gjennom app på mobiltelefonen.

  • Operativsystemet – iOS/macOS/Android/Windows/Linux
  • Apper – SnapChat, Facebook, Instagram, nettbank, BankID, etc.
  • Nettleser – Chrome/Edge/Firefox/Safari

4. Frigjør kapasitet på det trådløse nettverket

Har du smart-tv, spillkonsoler, Google Chromecast og/eller Apple TV plassert i nærheten av ruteren din, så kan du vurdere å koble disse ressurskrevende enhetene til med Ethernet kabel fremfor WiFi.

Disse type enheter drar mye båndbredde, og du vil frigjøre mye av kapasiteten på det trådløse nettverket ditt ved å bruke nettverkskabel.

Når du bruker nettverkskabel får hver enhet en egen dedikert forbindelse, men med trådløst nettverk deles kapasiteten mellom alle enhetene på nettverket. Akkurat som en pizza (ruteren) som deles med flere personer (enhetene).

5. Bytt navn på de mobile enhetene dine

Når du fikk ny mobiltelefon eller når du fikk ny PC måtte du angi et nytt navn på enheten din. Mange velger å bruke navneforslaget som operativsystemet tildeler ved første oppstart. Det fører til enhetsnavn som “Ola Normanns iPhone”, “Kari Normanns Galaxy” eller “Dag Normanns-PC”.

Problemet med dette er at det røper hvem du er og hvilken enhet du bruker. Vurder å bytte til et enhetsnavn som ikke røper disse detaljene – mer utfordrende for trusselaktørene.

6. Dine lagrede nettverk kringkastes til de rundt deg

Du har dine mobile enheter minst i et par år før du bytter dem ut. I løpet av enhetens levetid har du lagret mange WiFi-nettverk på enheten din. Tenk over alle hoteller, flyplasser, forretninger, og restauranter og kafèer hvor du brukte enheten din for å koble til det trådløse nettverket der du var.

Har du lagt merke til at enheten din kobler seg automatisk til de trådløse nettverkene du har lagret?

Enheten din kringkaster disse nettverkene med jevne mellomrom for å melde sin tilstedeværelse slik at nettverksforbindelsen kan startes.

Alle nettverkene ligger lagret i en nettverksliste på enheten din, og enheten din avslører nettverksnavnet for alle nettverkene hvor du har vært tilkoblet. Det betyr at andre personer og enheter rundt deg kan benytte apper som fanger opp nettverkene du har brukt.

7. Kamerabeskyttelse

Enheter som er infiserte med virus og annen skadevare kan tvinge operativsystemet ditt til å aktivere kamera(ene) som er montert på enheten. Andre med tilgang til ditt kamera kan ta overvåke deg og ta opptak selv når kameralyset er av.

Sett et klistremerke over kameralinsen eller bruk kamerabeskyttelse/cover for å unngå uønskede hendelser når du ikke bruker kameraet.

8. Bruk mobilt bredbånd fremfor usikrede trådløst nettverk

Det er tryggere å bruke mobilt bredbånd fremfor usikrede trådløst nettverk da du ikke har kontroll over enhetene eller datatrafikken i nettverket. Med mobilt bredbånd er du i din egen private nettverkssone i mobilleverandørens interne nettverk.

Vurder å kjøpe et simkort på flyplassen neste gang du drar på ferie så kan du sette opp eget 4G/5G-hotspot, og dele internettet med deg og familien.

Mobilt bredbånd er nå både rimeligere, mer tilgjengelig og raskere enn tidligere.

9. Ta gode sikkerhetskopier

Hva gjør du om et løsepengevirus finner veien inn til dine enheter, og du på forhånd ikke har tatt sikkerhetskopier av dataene dine? Ikke undervurder sikkerhetskopiering av dine minner og viktige dokumenter.

En sikkerhetskopi lar deg enkelt og raskt gjenopprette dataene dine ved teknisk svikt, cyberangrep, uhell eller ved tyveri.

Skaff deg en ekstern harddisk eller en minnepinne med stor kapasitet hvor du lagrer de viktigste filene dine. Lagringsmediet bør ikke lagres sammen med enhetene dine, men heller et annet trygt sted i en brannsikker safe.

Det anbefales at du i tillegg til fysiske kopier også bruker en skytjeneste for automatisk sikkerhetskopiering av dine digitale verdier.

Du kan også sette opp din private skytjeneste hjemme ved å bruke en NAS-enhet (Network-attached storage). NAS er en dedikert lagringsenhet med en eller flere harddisker, og som kobles til ruteren din hjemme. Du kan så installere appen for å koble deg til og bruke NAS-enheten når du er hjemme eller på reise. NAS-enheten kan regelmessig sikkerhetskopiere dataene dine direkte til en skytjeneste på nett. NAS fås kjøpt i butikker som selger forbrukerelektronikk.

Digipost er et godt alternativ som også gir deg gratis lagringskapasitet. Men, det finnes også sikrere tjenester med et mer moderne brukergrensesnitt, og med mer funksjonalitet. Disse vil du lære mer om i modulen “Sikker lagring og deling”.


© 2024 studert