Operativsystemer

Oppdatert tirsdag 18. juni 2024

Operativsystemer, som for eksempel Microsoft Windows, macOS, Android og iOS, er programvare som brukes daglig på digitale enheter. Disse systemene kjører i bakgrunnen, og apper kjører isolert fra hverandre inne i operativsystemet. Det er viktig å forstå hvordan et operativsystem fungerer og kunne identifisere hvilket operativsystem man bruker hjemme eller på jobb.

Det er avgjørende å velge riktig operativsystem basert på din trusselmodell og sikkerhetsstrategi. Valget av operativsystem vil avgjøre hvilke angrepsmetoder og cybertrusler du er eksponert for, og dermed hva du må beskytte deg mot. Derfor er operativsystemet et ekstremt viktig element i både din trusselmodell og sikkerhetsstrategi.

Operativsystemet: en oversikt og forklaring av hvordan det fungerer

Operativsystemet fungerer som programvaren og sentralnervesystemet i enheter som mobiltelefoner, klokker, TV-er og PC-er. Apper og andre programmer som du bruker på enheten din er aktive prosesser som krever ressurser fra enheten din. Disse ressursene inkluderer maskinvaren som enheten din er utstyrt med, som for eksempel minne, WiFi, harddisklagring og CPU for raske beregninger.

Blant de vanligste operativsystemene finner vi Windows 11, Android og macOS, som er designet for forbrukerelektronikk som PC-er og mobiltelefoner. Disse systemene gir brukeren muligheten til å kontrollere enheten og utføre en rekke oppgaver. Det finnes også spesialiserte og høyt automatiserte operativsystemer som brukes i områder som for eksempel autopiloter i passasjerfly, heiser i bygninger og kraner.

Operativsystemets hovedoppgave er å etablere klare retningslinjer for enheten din, slik at appene du installerer kan fungere sikkert og effektivt. Operativsystemet fungerer som et driftsmiljø for apper og programmer, som kalles prosesser når de er i bruk.

Operativsystemet fungerer som en grensevakt og styrer tillatelser som appene ber om, samtidig som det sørger for at de holdes adskilt fra hverandre. For eksempel er det operativsystemene iOS og Android som sikrer at BankID-appen opererer isolert fra andre apper på mobiltelefonen din.

Uten et velfungerende operativsystem vil ikke appene dine kunne operere normalt. De aktive appene, eller prosessene, kjemper om enhetens ressurser for å sikre den beste brukeropplevelsen. For å unngå krasj må operativsystemet kontrollere at appene ikke belaster systemet for mye i form av ressurser eller tillatelser.

Hvilket operativsystem er det beste valget for meg?

Operativsystemer har ulik sjarm og «look & feel», og valget av operativsystem kan være veldig personlig. La oss ta et dypere dykk inn i de forskjellige digitale økosystemene.

Windows: god brukeropplevelse, men mange virus og sårbarheter

Microsoft Windows 10 eller 11 er det vanligste operativsystemet på arbeidsplasser og i norske hjem, og kommer ofte forhåndsinstallert på nye datamaskiner. Windows har et brukervennlig grensesnitt og er populært blant mange, men det tiltrekker også en del virus, ormer og annen skadevare. På grunn av sårbarhetshistorikken til Windows, anbefaler vi å vurdere andre operativsystemer for dine personlige enheter.

Mange offentlige institusjoner og universiteter i Norge krever at ansatte og studenter har en Microsoft-konto og bruker Windows. Hvis du er i en slik situasjon, kan det være vanskelig å unngå å bruke Windows, men vi kan gi deg råd om hvordan du kan sikre systemet ditt.

Uansett, valget av operativsystem for dine personlige enheter er ditt, og det finnes flere alternativer å velge mellom.

Linux: åpen kildekode, sikkerhet og kostnadsfritt

Linux er et populært og åpent operativsystem som ble skapt av finske Linus Torvalds mens han studerte informatikk ved Universitetet i Helsinki, og ble først lansert 14. mars 1994. Linus valgte å dele sitt arbeid med Linux-prosjektet og kildekoden sin for å oppmuntre andre rundt om i verden til å delta i videreutviklingen og forbedringen av operativsystemet og appene. Linux er basert på UNIX, et operativsystem som har vært brukt til å drive kritiske tjenester over hele verden.

I motsetning til det lukkede systemet Windows, er Linux basert på fri og åpen kildekode, noe som gjør det mulig for alle med programmeringskunnskaper å lese og forstå hvordan operativsystemets funksjoner fungerer. Dette reduserer risikoen for at tredjeparter kan legge inn skjulte bakdører i systemet. Dette førte til etableringen av ulike miljøer med ulike filosofier og meninger om hvordan Linux skulle utvikles videre.

På grunn av sin åpenhet har Linux utviklet et mangfold av distribusjoner, med ulike filosofier og mål. Dette har ført til kontinuerlig forbedring og innovasjon i operativsystemet. Resultatet ble en inkluderende plattform der alle stemmer kunne bli hørt.

For å praktisere dette, tilbys Linux nå i ulike distribusjoner som representerer ulike tilnærminger og målsetninger. Disse distribusjonene kjører på samme Linux-kjerne i bunnen, men har forskjellige filosofier og mål. Utviklermiljøene for disse distribusjonene er ansvarlige for vedlikehold og sikkerhet, og tar imot forslag fra alle som ønsker å bidra til forbedringer.

Hvilken Linux distribusjonen bør jeg bruke?

Om du er ny til Linux, anbefaler vi distribusjonene Zorin OS eller POP!_OS for en enkel overgang fra Windows, eller elementary OS for en brukeropplevelse lik Apple sitt macOS. Alle distribusjoner har dedikerte utviklermiljøer som jobber for å sikre og forbedre systemet, og tar gjerne imot bidrag fra fellesskapet.

Linuxmiljøet i Norge

Linuxmiljøet i Norge er godt etablert og drives av Norwegian Unix User Group (NUUG), som har vært aktivt siden 1984. Medlemsmøtene og forumet samler en rekke bedrifter og enkeltpersoner som deler interesse for Linux og åpne standarder. Dette fellesskapet er dedikert til kunnskapsdeling innen fribrukslisensiert programvare og åpen maskinvareteknologi basert på prinsippene fra Linux og Unix.

NUUG har vært en verdifull ressurs for offentlige institusjoner og bedrifter som ønsker å ta i bruk Linux, og som trenger råd og støtte under overgangen fra Windows til Linux. Deres ekspertise og veiledning har hjulpet mange bedrifter med vellykkede implementeringer av Linux i eget miljø.


© 2024 Studert