VPN-guide

Oppdatert onsdag 22. mai 2024

Din leverandør for internett og mobildata overvåker kontinuerlig datatrafikken din for å se hvilke nettsider du besøker og hvilke tjenester du bruker når du ikke bruker en VPN-tjeneste for etablering av et virtuelt privat nettverk (VPN). Dataene dine, bruksmønster og historikk er for andre ekstremt verdifulle da de selges videre for markedsføring og kan utleveres til politiet når det foreligger en gyldig ransakelsesordre.

Hvordan kan du være sikker på at utstyret ditt ikke blir overvåket eller avlyttet av uautoriserte personer på internett eller der du er nå? Her lærer du hvordan du kommer i gang med VPN for å sikre enhetene dine og internettaktiviteten din.

Digitale tjenester som nettsider kan se din IP-adresse, når og hvor ofte du bruker tjenesten, og hvordan du i praksis bruker den, dvs. hvor på nettsiden du klikker, scroller, etc. Administrator av nettsider bruker IP-adressen din med avanserte oppslagstjenester for å innhente opplysninger om deg. Hvilket land og by du befinner deg i, hvilken enhet og nettleser du bruker, samt språkvalg og innstillinger du har satt på enheten din.

I dag er det omtrent 10 milliarder digitale enheter som til en hver tid er aktive på internett. Dette inkluderer mobiltelefoner, nettbrett, PC-er, utstyr i huset og servere (kraftige datamaskiner som går døgnet rundt og som drifter nettsider og andre digitale tjenester). Datakommunikasjon fra disse enhetene krysser nettverkskabler og elektronisk infrastruktur på internett som eies og opereres av internettleverandører, privatpersoner og myndigheter i ulike land under forskjellige regelverk.

Dataoverføring må sikres med kryptering

Når du bruker apper på mobilen, leser e-post, eller når du besøker nettsider på PCen så genererer disse applikasjonene datapakker som må sendes over et eller flere datanettverk for å nå frem til tjenesten som leverer innholdet du ønsker.

Datanettverk som internett er som en stor offentlig motorvei som deles mellom alle trafikantene. En datapakke er som et postkort som har en avsender, en mottaker og selve innholdet i meldingen. Avsender er IP-adressen som du har fått tildelt av din bredbåndsleverandør og er ditt unike fingeravtrykk (DNA) på internett.

Tjenestene du bruker på internett kan se din unike IP-adresse og hvilken leverandør som eier den da dette er offentlige data, akkurat som når andre ser ditt telefonnummer når du ringer dem. Mobiloperatøren eller bredhåndsleverandøren din (alt etter hvilken enhet du bruker) har en datalogg med oversikt over hvilke kunder som til en hver tid bruker IP-adressene som de eier. I utgangspunktet må det foreligge en gyldig ransakelsesordre for at tredjeparter skal kunne få innsyn i forholdet mellom din IP-adresse og dine personopplysninger som er registrert i leverandørens systemer.

Problemet med datapakker og postkort er at de ikke er sikret med kryptering som betyr at hvem som helst i verdikjeden (på motorveien) kan spionere på innholdet i datakommunikasjonen din.

Formålet med en VPN-tjeneste er å forsegle datapakkene dine slik at de trygt kan fraktes over usikrede nettverk. La oss utforske hvordan du kan bruke en VPN-tjeneste for å sikre og anonymisere din datatrafikk når du kommuniserer over internett og usikrede nettverk.

VPN-tjenester sikrer og forsegler din aktivitet på internett

Uten tilleggstjenester som beskytter datatrafikken din, kan rutere og andre noder på nettet overvåkes av personer, myndigheter og bedrifter rundt om i verden. Du kan ikke alltid stole på at all trafikk er trygg.

På samme måte som på en motorvei er internett åpent for de fleste, men det er ikke alle som følger reglene.

Når enhetene dine sender og mottar ukryptert data, kan andre i nettverket samle og rekonstruere datatrafikken din, noe som potensielt kan gi dem tilgang til sensitiv informasjon.

HTTPS-sikrede nettsteder sikrer dataoverføringen mellom enheten din og nettstedet, men det er fortsatt mulig å spore hvilke domener og tjenester du kommuniserer med på nettet, noe som kan true personvernet ditt.

En løsning på dette problemet kan være å bruke tilleggstjenester som bygger et usynlig skjold rundt datatrafikken din, og dermed beskytter informasjonen din og privatlivet ditt uten å måtte endre selve nettverket. Dette kan være en kostnadseffektiv og tidsbesparende løsning i stedet for å måtte bygge en helt ny infrastruktur.

Hva er VPN?

VPN er en samling protokoller og teknologier som bruker programvare for å opprette virtuelle nettverk - midlertidige nettverk som opererer innenfor fysiske nettverk.

VPN står for virtuelt privat nettverk.

Denne teknologien tillater to eller flere enheter å kommunisere med hverandre over en privat og kryptert forbindelse kjent som en VPN-tunnel. Et fysisk hjemmenettverk kan inneholde flere slike virtuelle nettverk etter behov.

Kommunikasjonen er sikret med kryptering, og tunnelen sørger for at datatrafikken transporteres sikkert mellom enhetene.

Når du bruker en VPN-tjeneste, vil bredbåndsleverandøren din kunne se at du bruker VPN, men de kan ikke se detaljene i datatrafikken din eller hvilke tjenester du bruker over tunnelen.

VPN er en pålitelig og kostnadseffektiv teknologi som benytter eksisterende infrastruktur for å opprette private nettverk for sikker dataoverføring.

Flytskjema som viser hvordan et VPN fungerer mellom klient og tjener
Flytskjema som viser hvordan et VPN fungerer mellom klient og tjener

VPN bidro til hjemmekontor-revolusjonen

VPN-teknologien har vært brukt i Norge i mange år og var løsningen på et problem mange bedrifter stod overfor på 80- og 90-tallet da digitaliseringen skjøt fart.

Tidligere måtte bedrifter leie dedikerte fysiske telelinjer fra selskaper som Telenor for å opprette sikre forbindelser mellom ulike lokasjoner.

Disse forbindelsene ble ofte brukt av bedrifter og det offentlige for å koble sammen fabrikker, universiteter og avdelingskontorer rundt om i landet.

Dette var og er svært kostbart dersom det er stor avstand mellom lokasjonene. Men, det var den eneste muligheten for sikker kommunikasjon og dataoverføring mellom to fysiske steder.

I dag kan en bedrift oppnå tilnærmet samme resultat med VPN og vanlige bredbåndsforbindelser, som er mye rimeligere enn dedikerte telelinjer. Rutere plassert ved bedriftens avdelingskontorer etablerer virtuelle nettverk og VPN-tunneler seg imellom. Dette gir sikker dataoverføring over eksisterende bredbåndsforbindelser og internett.

Senere ble det utviklet programvare kalt en VPN-klient for Microsoft Windows-operativsystemet. VPN-klienten brukes til å koble seg til bedriftens VPN-tjeneste. Dette var revolusjonerende på 90-tallet da ansatte fikk muligheten til å utveksle informasjon under forretningsreiser. Ansatte kunne koble seg til bedriftens interne nettverk med bærbare PC-er fra hjemmekontor og hoteller.

I dag har mange bedrifter valgt å erstatte VPN-løsningen med Office 365 og SharePoint.

Anbefalte VPN-tjenester

Protokollene og teknologiene som danner grunnlaget for et VPN har blitt raskere og mer sikre enn tidligere, og det finnes nå mange tilbydere av VPN-tjenester. Den tradisjonelle VPN-klienten blir stadig erstattet av brukervennlige apper med spennende funksjoner som støtter de fleste enheter.

Dette gjør det enklere for deg å komme i gang med å bruke VPN for å sikre din internettaktivitet. Uansett hvilken VPN-tjeneste du velger, er det viktig å huske at du etablerer en kryptert tunnel mellom deg og tjenesteleverandøren.

Derfor er det avgjørende å velge en pålitelig VPN-tjeneste fra en anerkjent bedrift som du kan stole på. Vær forsiktig med gratis VPN-tjenester på nettet som lokker med gode tilbud. Disse tjenestene er ofte lokalisert i utlandet med uklare retningslinjer og intensjoner, og utgjør dermed en trussel mot personvernet ditt.

Viktige kritier for valg av leverandør

Jurisdiksjon, historikk og erfaring er de viktigste elementene du må se etter når du skal velge en VPN-tjeneste. Det anbefales at du velger en VPN-tjeneste som opererer innenfor en jurisdiksjon som Skandinavia eller Sveits, og som har et godt omdømme, dvs. ingen historie med tidligere datainnbrudd.

VPN-tjenestene her anbefales først og fremst fordi de er sikre og brukervennlige, og fordi de er utviklet av mennesker som har lang erfaring innen IT-sikkerhet og har bidratt til teknologien brukt av andre anerkjente sikkerhetsprodukter.

F‑Secure VPN fra finske F-Secure

F‑Secure VPN fra nordiske F-Secure er en rask og pålitelig VPN-tjeneste som tilbyr et stort nettverk av noder plassert i over 20 land. Tjenesten støtter enheter som kjører Microsoft Windows, Apples macOS eller iOS, og Android.

Med VPN fra F-Secure kan du koble til valgfrie noder i F-Secures høyhastighetsnett enten i Norge eller i landet du foretrekker. Din enhet vil da koble seg til noden og bruke den som mellomstasjon når du sender og mottar data over internett. Dette sørger for en tryggere opplevelse når du bruker WiFi-nettverk på offentlige steder som flyplasser og kafeer.

I praksis betyr det at din enhet benytter nodens IP-adresse og identitet som et skjold for å beskytte enheten og din identitet, uten at din aktivitet logges av F-Secure. F‑Secure VPN lar deg strømme musikk og video i beste kvalitet uten kapasitetsbegrensninger.

Du vil også få tilgang til digitale tjenester som kun er tilgjengelige innenfor landets egne grenser, noe som er nyttig når du ønsker å strømme norsk underholdning mens du er på ferie. Disse VPN-tjenestene kan prøves i noen dager før du bestemmer deg, og de er tilgjengelige på App Store og Google Play.


© 2025 Studert