Studert

Gratis virusskanning av dine enheter og ditt hjemmenettverk

Gratis virusskanning av dine enheter og ditt nettverk hjelper deg med å holde kontroll på ditt utstyr.

Alle dine enheter må med jevne mellomrom skannes for virus – dette uansett om du bruker en enhet med operativsystemet Microsoft Windows eller Apple macOS. I dette innlegget vil du lære hvordan du sjekker om dine enheter er infiserte med skadevare som virus og spionprogrammer med gratis virusskanning.

Du vil:

 • Sjekke internetthastigheten din for å oppdage eventuelle interne trusler
 • Rengjøre din Windows PC med gratis virusskanning
 • Teste din ruters sikkerhetsinnstillinger

Tips

Prøv vårt innføringskurs i digital sikkerhet så lærer du å beskytte deg mot cyberangrep, hacking og virus.

Begynn med det enkle først.

Test internetthastigheten din før gratis virusskanning

Hastighetstester kan hjelpe deg å forstå din maksimale nedlastings- og opplastingshastighet til og fra internett. Testresultatene for din internettforbindelse kan avsløre om du har enheter som er infiserte med skadevare, og at du får det du betaler for hos din internettleverandør.

Vet du hvem som er din internettleverandør og hvilke hastigheter du betaler for?

Tips

Du kan sjekke siste faktura eller logge inn på «Mine sider» hos din internettleverandør for å se hvilke hastigheter du betaler for. Du kan også benytte nettsiden What Is My Hostname? for å lære hvilken internettleverandør som eier din IP-adresse.

Sikre tegn på infiserte enheter

Mange personer på internett leter (eller “miner”) etter kryptovaluta som Bitcoin, og lager virus som hjelper dem med å tjene penger. Denne aktiviteten krever ressurser, og utnytter båndbredden og kraften i maskinvaren i dine enheter.

Enhetene dine kan enkelt la seg infisere dersom du besøker infiserte nettsider, laster ned infiserte apper og programmer, eller kobler til infiserte lagringsmedier som minnepinner. Enheten din er i så tilfelle blitt en såkalt “zombie” som er en del av et større globalt nettverk av zombier som benyttes til svindel og tjenestenektangrep (DDoS).

Enheter som er trege å bruke, eller en treg internettforbindelse er ofte tegn på at du har enheter i nettverket ditt som er infiserte.

Sjekk internetthastigheten din her

Bruk disse tjenestene for å måle kapasiteten på din internettforbindelse. Da vet du at testresultatene er riktige.

Nedlastningshastighet

Nedlastingshastighet er tiden det tar før nettforbindelsen din henter data fra hastighetstesttjeneren. Nedlastingshastigheter er vanligvis langt høyere enn opplastingshastigheter, og måles i megabit per sekund (Mbps).

Nedlastningshastighet er viktig for rask nedlastning av store filer eller for å få beste kvalitet på strømmetjenester som NetFlix og YouTube.

Opplastningshastighet

Opplastingshastighet er tiden det tar før tilkoblingen din sender data tilbake til hastighetstesttjeneren. Daglige aktiviteter som å sende e-poster, videochat og legge ut video på sosiale medieplattformer krever responsive opplastingshastigheter. Opplastingshastigheten måles også i megabit per sekund.

Responstiden

Ping måler responstiden for internettforbindelsen din, og registrerer hvor raskt du får svar etter du sender data og forespørsler over nettverket ditt. Lavere ping betyr lavere responstid.

Ping under 20 ms regnes som bra for nettspill mens ping som måler mellom 50-100 ms regnes som gjennomsnittlig.

Hva er en god internettforbindelse?

Norge er et stort land med ujevnt terreng som påvirker dekning og kapasitet. Heldigvis finnes det mange leverandører og forskjellige bredbåndstjenester å velge mellom.

25-50 Mbps er en pekepinne for hva som er å anse som en gjennomsnittlig internettforbindelse i Norge i dag.

 • 1-5 Mbps for e-post og nettsurfing
 • 15-25 Mbps for strømming av video med HD-kvalitet
 • 40-100 Mbps for strømming av 4K-video og lett gaming (nettspill)
 • 200+ Mbps for strømming av 4K-video, tung grafisk gaming og nedlasting av store filer

Anbefalte verktøy for virusskanning

Det veletablerte finske cybersikkerhetsselskapet F-secure med sikkerhetsforsker Mikko Hyppönen i spissen tilbyr flere gratis tjenester for en tryggere digital hverdag.

Fordelen med tjenestene deres er at de er oppdaterte, og du kan kjøre de rett fra nettleseren via en ny metode kalt Online Scanner uten at du trenger å installere som et tradisjonelt antivirusprogram.

Rengjøre din Windows PC med gratis virusskanning

Online Scanneren søker etter og fjerner trusler som virus, skade­program­vare og spion­programmer på din Windows PC. Du kan også bruke Online Scanneren for å teste ditt nåværende antivirusprogram, og at det oppdager de siste trusler og trender i din enhet og i ditt nettverk.

 1. Gå til F-secures Online Scanner her
 2. Trykk “Kjør nå”-knappen for å laste ned den lille kjørbare filen med applikasjonen
 3. Åpne filen som ble lastet ned for å fjerne eventuelle skadevare på din enhet

Skann ruteren din med gratis virusskanning

Router Checker er en tilsvarende tjeneste fra F-Secure som tester oppsettet på ruteren din hjemme og på arbeidsplassen. Ruteren din er enheten som er eksponert for internett og som er mest utsatt for cyberangrep.

Når trusselaktører har adgang til ruteren din kan de endre innstillinger i ruterens oppsett slik at videresendes til falske nettsider. Denne angrepsmetoden kalles DNS-kapring ettersom tjenesten DNS (domene­navn­system) i ruteren avvikles og byttes ut med en tredjepartstjeneste som videresender deg til infiserte nettsteder.

Det er derfor viktig at ruteren og dens brannmur til en hver tid innehar de siste sikkerhetsoppdateringer og anbefalte innstillinger.

 • Gå til F-secures Router Checker her
 • Trykk på “Sjekk ruteren din”-knappen for å starte sikkerhetstesten av ditt ruter oppsett

Få flere råd og tips for en tryggere digital hverdag her på digitalsikkerhet.com

Få siste nytt fra digitalsikkerhet.com

Som abonnent på vårt månedlige nyhetsbrev får du tilgang på eksklusive kampanjer og rabatter, samt informasjon om aktuelle kurs, nyheter, råd og tips om digital sikkerhet.